Ciasto z masą kajmakową
Brak pliku video

Ciasto z masą kajmakową

dodane przez basia4ab
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
powyżej 4
Koszt przygotowania:
Drogie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka jajka 4 szt
Usuń z koszyka cukier 4 łyżki
Usuń z koszyka mąka pszenna 5 łyżek
Usuń z koszyka sól 1 szczypta
Usuń z koszyka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Usuń z koszyka mleko 3 szklanki
Usuń z koszyka budyń śmietankowy 2 szt
Usuń z koszyka masło 1 łyżka
Usuń z koszyka mleko skondensowane słodkie 1 puszka
Usuń z koszyka śmietana 30% 2 szklanki
Usuń z koszyka żelatyna spożywcza 4 łyżeczki
Usuń z koszyka woda gotująca 2,5 litry
Usuń z koszyka cukier puder 2 łyżki
Usuń z koszyka krakersy 3 opk
Usuń z koszyka polewa czekoladowa 1 opk


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Ciasto z masą kajmakową
Drukuj
Białka ubijam z cukrem, solą, dodając po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna jest ubita na sztywno wtedy, dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszam i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wyjmuję by wystygł. Z trzech szklanek mleka, jednej łyżki cukru, jednej łyżki masła, dwóch budyni śmietankowych gotuję budyń i wykładam na ciasto gdy jest ciepły lecz nie gorący. Na budyń wykładam warstwę krakersów i dociskam do budyniu. Mleko skondensowane słodkie gotuję na małym ogniu około 2,5 godziny. Masło ucieram na puch, dodając wystudzone, ugotowane mleko skondensowane. Masę kajmakową wykładam na warstwę krakersów i przykrywam znów krakersami. Śmietanę ubijam z dwoma łyżkami cukru pudru, dodając rozpuszczoną letnią żelatynę. Śmietanę wykładam na warstwę krakersów. Wierzch polewam polewą czekoladową. Życzę smacznego.

Tagi: kajmak, ciasto, masa kajmakowa, bita śmietana, budyń śmietankowy,
 
 
Zobacz także
Zebra

Zebra

Zamiast zwykłej wody, można dodać gazowaną z butelki

Babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe

Babeczki są pyszne i aromatyczne.

Pączki kokosowe

Pączki kokosowe

Pączki smakują wyśmienicie

Udawany drożdżowy

Udawany drożdżowy

Ciasto przypominające w smaku i wyglądzie drożdżowe.

Komentarze

Skomentuj


bardzo fajne ciasto
ewasylwia | 12 Maja 15:39
zjadłabym do kawy mniammm
rumcajs | 12 Maja 14:02
Apetyczne ciacho:)
iziona | 12 Maja 13:59
Mleko w puszce możesz gotować godzinę krócej i też będzie gotowe. Ja robię podobne ciasto, tylko zamiast budyniu daję krem do karpatki.
beti2011 | 12 Maja 13:06
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil aqwd
profil lizabello31
profil Pgqkaolv
profil patrickloon1987
profil holajoladawajdziura
 
Alma24
Zwyczaje Świąt Bożego Narodzenia.

Boże Narodzenie to święto w tradycji chrześcijańskiej upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Święto to obchodzone jest corocznie w
Kaszubskie Jadło

Miasto:
Łubiana
Kuchnia:
Polska
Lokal mieści się w spokojnym miejscu na uboczu w...więcej »
 
11-05 09:21    Czy lubicie...
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
04-09 09:30    carpaccio z...