Makowiec zawijany
Brak pliku video

Makowiec zawijany

dodane przez basia4ab
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
powyżej 4
Koszt przygotowania:
Drogie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka mąka pszenna 1 kg
Usuń z koszyka żółka do ciasta | 6 szt
Usuń z koszyka drożdże 10 dkg
Usuń z koszyka mleko 1 szt
Usuń z koszyka masło 25 dkg
Usuń z koszyka cukier 0,5 szklanki
Usuń z koszyka sól 2 szt
Usuń z koszyka mak 3 szklanki
Usuń z koszyka masło roślinne do maku | 20 dkg
Usuń z koszyka jajka do maku | 5 szt
Usuń z koszyka miód płynny | 2 łyżki
Usuń z koszyka orzechy włoskie 5 dkg
Usuń z koszyka rodzynki 5 dkg
Usuń z koszyka migdały 5 dkg
Usuń z koszyka cukier 4 łyżki
Usuń z koszyka polewa czekoladowa 1 opk
Usuń z koszyka wiórki kokosowe 5 dkg
Usuń z koszyka płatki migdałowe 5 dkg


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Makowiec zawijany
Drukuj
Do głębokiej miseczki wlewam ciepłe mleko, dodaję sól, drożdże, żółtka, masło, mieszam i wsypuję mąkę. Ciasto zarabiam tylko do momentu zlepienia się ciasta w kulę. Ciasto zalewam zimną wodą i czekam aż wypłynie. Ciasto bardzo szybko wypływa na powierzchnię, wtedy wyjmuje je i przytrzymuję na ręce by obciekło. Ciasto przekładam do suchej miseczki wsypuję pól szklanki cukru kryształu. Ciasto tak długo wyrabiam, aż rozpuści się cały cukier. Ciasto ma odchodzić od dłoni. Przyrządzenie masy makowej: mak zaparzony mielę trzy razy. Masło roztapiam z miodem, dodaję do maku. Następnie ubijam jajka z cukrem dodając do maku, jabłka usmażone i pokrojone bakalie. Wyrobione ciasto dzielę na cztery części. Każdą część ciasta wałkuję, smaruję masą makową, zawijam w rulon. Ciasto zawijam w papier do pieczenia i piekę około 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu gdy ciasto jest zimne smaruję je polewą czekoladową i przyozdabiam wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi. Życzę smacznego.

Tagi: mąka, jajka, drożdże, mleko, masło, cukier, jabłka, miód, bakalie, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe, deser,
 
 
Zobacz także
Babka dwukolorowa

Babka dwukolorowa

Babka smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu.

Szybki sernik z żurawiną

Szybki sernik z żurawiną

Dukanowy prosty sernik.

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy z bitą śmietaną.

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Moje Walentynkowe plany to:

   Szampan i truskawki :)

   kolacja przy świecach

   serduszkowy muffin dla drugiej połówki :)

   czekoladowy telegram "Kocham Cię"

   pudełko lodów w samotności! :p

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil Kisiinmbr6h13
profil e1apx0ia
profil lenortoder67
profil u6mewfkf
profil Krystian3k
 
Alma24
Kilka słów o Walentynkach

Walentynki to coroczne święto zakochanych. Obchodzone są 14 lutego w dniu św. Walentego. Zwyczajem w tym dniu jest
Koliba pod Czarcim Kopytem

Miasto:
Ustroń
Kuchnia:
Kuchnia regionalna, staropolska
Jest to nietuzinkowa restauracja, wyjątkowa i oryginalna. Niezapomniane chwile...więcej »
 
05-04 21:53    Dobre jajka...
04-16 15:10    Czy lubicie...
03-27 23:41    Kuchnia chińska...
01-26 20:28    Jestem ciekawa...
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...