Makowiec zawijany
Brak pliku video

Makowiec zawijany

dodane przez basia4ab
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
powyżej 4
Koszt przygotowania:
Drogie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka mąka pszenna 1 kg
Usuń z koszyka żółka do ciasta | 6 szt
Usuń z koszyka drożdże 10 dkg
Usuń z koszyka mleko 1 szt
Usuń z koszyka masło 25 dkg
Usuń z koszyka cukier 0,5 szklanki
Usuń z koszyka sól 2 szt
Usuń z koszyka mak 3 szklanki
Usuń z koszyka masło roślinne do maku | 20 dkg
Usuń z koszyka jajka do maku | 5 szt
Usuń z koszyka miód płynny | 2 łyżki
Usuń z koszyka orzechy włoskie 5 dkg
Usuń z koszyka rodzynki 5 dkg
Usuń z koszyka migdały 5 dkg
Usuń z koszyka cukier 4 łyżki
Usuń z koszyka polewa czekoladowa 1 opk
Usuń z koszyka wiórki kokosowe 5 dkg
Usuń z koszyka płatki migdałowe 5 dkg


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Makowiec zawijany
Drukuj
Do głębokiej miseczki wlewam ciepłe mleko, dodaję sól, drożdże, żółtka, masło, mieszam i wsypuję mąkę. Ciasto zarabiam tylko do momentu zlepienia się ciasta w kulę. Ciasto zalewam zimną wodą i czekam aż wypłynie. Ciasto bardzo szybko wypływa na powierzchnię, wtedy wyjmuje je i przytrzymuję na ręce by obciekło. Ciasto przekładam do suchej miseczki wsypuję pól szklanki cukru kryształu. Ciasto tak długo wyrabiam, aż rozpuści się cały cukier. Ciasto ma odchodzić od dłoni. Przyrządzenie masy makowej: mak zaparzony mielę trzy razy. Masło roztapiam z miodem, dodaję do maku. Następnie ubijam jajka z cukrem dodając do maku, jabłka usmażone i pokrojone bakalie. Wyrobione ciasto dzielę na cztery części. Każdą część ciasta wałkuję, smaruję masą makową, zawijam w rulon. Ciasto zawijam w papier do pieczenia i piekę około 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu gdy ciasto jest zimne smaruję je polewą czekoladową i przyozdabiam wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi. Życzę smacznego.

Tagi: mąka, jajka, drożdże, mleko, masło, cukier, jabłka, miód, bakalie, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe, deser,
 
 
Zobacz także
Rogaliki

Rogaliki

Smaczne rogaliki do herbatki.

Torcik kokosowy dla maluszka

Torcik kokosowy dla maluszka

Torcik smakuje wyśmienicie

Tulipan

Tulipan

Zwykłą śmietanę można zastąpić kremówką, będzie lepsze ciasto.

brownies

brownies

Raz spróbujesz i już nigdy więcej się nie oprzesz.

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil Jordanbat
profil Marinalte
profil Megdbc
profil rebeccacoyn6
profil maciek1984zzkrk
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Sfinx

Miasto:
Gliwice
Kuchnia:
Orientalna
Sfinks Polska zarządza obecnie siecią 93 restauracji Sphinx (segment...więcej »
 
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
05-18 17:58    Czy lubicie...
04-09 09:30    carpaccio z...