Pra偶uchy
Brak pliku video

Pra偶uchy

dodane przez patulinka
Czas przygotowania:
30 do 60 minut
Poziom trudno艣ci:
艁atwe
Ilo艣膰 os贸b:
3-4
Koszt przygotowania:
Tanie
Ilo艣膰 kalorii:
艢redniokaloryczne
 

Sk艂adniki

Usu艅 z koszyka ziemniaki 1 kg
Usu艅 z koszyka m膮ka ziemniaczana 4 艂y偶ki
Usu艅 z koszyka s艂onina lub boczek 20 dkg
Usu艅 z koszyka oliwa - wed艂ug uznania
Usu艅 z koszyka s贸l


Przejd藕 do zam贸wienia
 

Spos贸b przygotowania

Pra偶uchy
Drukuj
Ziemniaki ugotowa膰 tak jak zawsze. Przed ko艅cem gotowania pokroi膰 w kosteczk臋 s艂onin臋/boczek i podsma偶y膰 z odrobin膮 oliwy. Doda膰 troch臋 soli. Wod臋 z ziemniak贸w odla膰, energicznie ugnie艣膰 i szybko doda膰 m膮k臋. Wszystko szybko jeszcze raz zagnie艣膰 i w miar臋 sprawnie przy u偶yciu 2 艂y偶ek formowa膰 z ziemniak贸w kulki (naprzemiennie przek艂ada膰 ziemniaki z 艂y偶ki na 艂y偶k臋). Uk艂ada膰 w naczyniu warstwami, tzn. Po ka偶dej warstwie ziemniaczanych kul, pola膰 je t艂uszczem ze skwarkami i uk艂ada膰 nast臋pn膮. Najlepiej smakuj膮, gdy s膮 jeszcze gor膮ce, dlatego powinno si臋 je spo偶ywa膰 zaraz po przygotowaniu

Tagi: ziemniaki, s艂onina, boczek, oliwa, s贸l,
 
 
Zobacz tak偶e
Kapusta kiszona z fasol膮

Kapusta kiszona z fasol膮

Kapusta jest naprawd臋 wyj膮tkowa. Powid艂a dodaj膮 jej znakomitego smaku.Kapust臋

Zraz wo艂owy dwuosobowy

Zraz wo艂owy dwuosobowy

wo艂owina warzywami nadziana

Pstr膮g gotowany z sosem musztardowym

Pstr膮g gotowany z sosem musztardowym

Wy艣mienita ryba polecana na ka偶da okazj臋.

Kurczak po meksyka艅sku

Kurczak po meksyka艅sku

Doskonale smakuje z ziemniakami, ry偶em, kasz膮 lub pieczywem.

Komentarze

Skomentuj


Przypomnialy mi sie czasy dziecinstwa kiedy babcia robila tak膮 prazuch臋.Pychota
ania1961 | 08 Wrz艣nia 14:39
Podam 艂atwiejszy spos贸b formowania kluseczek , jest to spos贸b mojej babci, kt贸ry ja te偶 stosuj臋. Po upra偶eniu pra偶onek bior臋 wi臋ksz膮 misk臋 o ostrzejszych kraw臋dziach. Nabieram mas臋 na z czubkiem na 艂y偶k臋 i zdejmuj臋 przecieraj膮c przez kraw臋dz miski. Po wype艂nieniu ca艂ej kraw臋dzi zrzucam kluseczki do miski okraszam i robi臋 nast臋pne. Metoda szybka. Wystarczy potem kraw臋dz miski przetrze膰 i gotowe.
grazyna1 | 05 Lutego 17:21
Faktycznie s膮 wy艣mienite z du偶膮 ilo艣ci膮 okrasy ( boczek w臋dzony + sebulka ) , mniamimniami !!!!!!!!!!! Osobiscie uwielbiam je dodatkowo podsmarzone na chrupi膮co ! Wtedy mam odrobink臋 dzieci艅stwa przed oczkami ! Pami臋tam , 偶e nie藕le smakowa艂y podsmarzone na chrupi膮co z kefirem lub zimnym mlekiem !
ZOMBI-I | 03 Lutego 14:34
Faktycznie s膮 wy艣mienite z du偶膮 ilo艣ci膮 okrasy ( boczek w臋dzony + sebulka ) , mniamimniami !!!!!!!!!!! Osobiscie uwielbiam je dodatkowo podsmarzone na chrupi膮co ! Wtedy mam odrobink臋 dzieci艅stwa przed oczkami ! Pami臋tam , 偶e nie藕le smakowa艂y podsmarzone na chrupi膮co z kefirem lub zimnym mlekiem !
ZOMBI-I | 03 Lutego 14:34
Faktycznie s膮 wy艣mienite z du偶膮 ilo艣ci膮 okrasy ( boczek w臋dzony + sebulka ) , mniamimniami !!!!!!!!!!! Osobiscie uwielbiam je dodatkowo podsmarzone na chrupi膮co ! Wtedy mam odrobink臋 dzieci艅stwa przed oczkami ! Pami臋tam , 偶e nie藕le smakowa艂y podsmarzone na chrupi膮co z kefirem lub zimnym mlekiem !
ZOMBI-I | 03 Lutego 14:34
Faktycznie s膮 wy艣mienite z du偶膮 ilo艣ci膮 okrasy ( boczek w臋dzony + sebulka ) , mniamimniami !!!!!!!!!!! Osobiscie uwielbiam je dodatkowo podsmarzone na chrupi膮co ! Wtedy mam odrobink臋 dzieci艅stwa przed oczkami ! Pami臋tam , 偶e nie藕le smakowa艂y podsmarzone na chrupi膮co z kefirem lub zimnym mlekiem !
ZOMBI-I | 03 Lutego 14:30
Ja te偶 robi臋 z m膮k膮 pszenn膮 i spor膮 ilo艣ci膮 okraski.
iziona | 03 Lutego 13:07
Ja znam troszke inn膮 wersj臋 pra偶uch贸w-jeszcze z czas贸w dzieci艅stwa gdy moja mama robi艂a pra偶uchy i do tego kapu艣niaczek z kiszonej kapustki a mianowicie gdy ziemniaczki zaczynaj膮 sie gotowa膰 wsypa膰 na wierzch 5 艂y偶ek m膮ki pszennej-(np:na 1 kg ziemniak贸w 5 艂y偶ek m膮ki)i niech si臋 gotuje razem z m膮k膮 a偶 b臋d膮 mi臋kkie,po czym odla膰 wode ,a ziemniaki ut艂uc razem z m膮k膮,okrasi膰 skwareczkami i je艣膰 z kapu艣niakiem---niebo w g臋bie cho膰 kaloryczne
mniamniamek | 03 Lutego 11:29
OKRASZONE CEBULK膭 ZE SKWARKAMI Z BOCZKU SMAKUJ膭 WYBORNIE...Z KA呕DYMI ZRESZT膭 SKWARKAMI...MNIAMNIU艢NE!...
zofiaplicka | 03 Lutego 09:00
Kapitalny sposob na ziemniaki do innego dania np. miesnego . Mozna wczesniej przygotowac , wstawic do piekarnika i podgrzac gdy b臋dzie taka potrzeba czyli gdy juz goscie pukaja do drzwi .
tojamyszka | 25 Maja 10:30
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskaz贸wki si臋gam do:

   rad mamy

   ksi膮偶ki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaci贸艂ki

   w艂asnej intuicji (eksperymentuj臋) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil surowyzdolny
profil ddrewor
profil ptrian963
profil lekkomyslnyLeonard
profil lukig76
 
Alma24
St贸艂 kontra barek

Kiedy urz膮dzamy kuchnie cz臋sto pojawia si臋 problem co wybra膰 stó艂 czy barek. Zastanawiamy si臋, które z nich b臋dzie
Zapiecek. Bar Kanapkowy

Miasto:
Krak贸w
Kuchnia:
Kanapki na ciep艂o, sa艂atki
Niedu偶y lokal z kapitalnymi kanapkami na ciep艂o w dobrej...wi臋cej »
 
08-21 16:30    Jak edytowa膰...
08-21 16:12    Zna kto艣...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
05-18 17:58    Czy lubicie...
04-09 09:30    carpaccio z...