Ciasto z bakaliami
Brak pliku video

Ciasto z bakaliami

dodane przez basia4ab
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
powyżej 4
Koszt przygotowania:
Drogie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka mąka pszenna 2,5 szklanki
Usuń z koszyka masło roślinne 20 dkg
Usuń z koszyka cukier puder 7 łyżki
Usuń z koszyka jajka 6 szt
Usuń z koszyka proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Usuń z koszyka sól 1 szczypta
Usuń z koszyka bakalie - według uznania
Usuń z koszyka powidła śliwkowe 1 słoiczek
Usuń z koszyka budyń śmietankowy 2 szt
Usuń z koszyka mleko 2 szklanki
Usuń z koszyka cukier 2 łyżki
Usuń z koszyka żółtka 3 szt
Usuń z koszyka masło śmietankowe 20 dkg
Usuń z koszyka spirytus 1 kieliszek


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Ciasto z bakaliami
Drukuj
Na stolnicę wysypuję mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, dodaję masło roślinne miękkie, mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję 6 żółtek i zarabiam szybko ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą część ciasta, wałkuję i wykładam na dwie blaszki, takiej samej wielkości, wyłożone papierem do pieczenia. Każdy placek smaruję powidłami śliwkowymi, na nie wykładam ubite białka z 6 jajek z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubite posypuję bakaliami np. orzechami włoskimi, rodzynkami, migdałami, orzechami laskowymi. Ciasto piekę około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawiam by wystygło a ja przygotowuję krem. Z mleka, cukru kryształu, 3 żółtek, budyniu śmietankowego, gotuję budyń. Po ugotowaniu budyń odstawiam by wystygł, a ja ucieram masło śmietankowe. Do utartego masła, dodaję zimny budyń, a na końcu spirytus. Zimne placki przekładam kremem. Życzę smacznego.

Tagi: mąka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, bakalie, powidła, mleko, spirytus, deser,
 
 
Zobacz także
Domowe czekoladki

Domowe czekoladki

Czekoladki, które zaskoczą wszystkich znajomych.

Słodkie poduszeczki

Słodkie poduszeczki

Szybki i prosty sposób na przygotowanie czegoś słodkiego.

Piernik w czekoladzie

Piernik w czekoladzie

Piernik jest wyśminity w smaku i aromatyczny

Truskawkowe lody

Truskawkowe lody

Najlepsze lody na świecie, oczywiście dla tych co je

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Moja ulubiona potrawa wigilijna:

   barszcz czerwony z uszkami

   zupa grzybowa

   pierogi z kapustą i grzybami

   karp

   kutia

   kapusta z grochem

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil aztorinwatch96
profil KarlThers
profil Macie060
profil Steverzq
profil Yvonnexln
 
Alma24
Zwyczaje Świąt Bożego Narodzenia.

Boże Narodzenie to święto w tradycji chrześcijańskiej upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Święto to obchodzone jest corocznie w
Restauracja Smak Ukraiński

Miasto:
Kraków
Kuchnia:
ukraińska
U stóp Wawelu przy Kanoniczej 15 - najstarszej...więcej »
 
11-05 09:21    Czy lubicie...
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
04-09 09:30    carpaccio z...