Ciasto z bakaliami
Brak pliku video

Ciasto z bakaliami

dodane przez basia4ab
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
powyżej 4
Koszt przygotowania:
Drogie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka mąka pszenna 2,5 szklanki
Usuń z koszyka masło roślinne 20 dkg
Usuń z koszyka cukier puder 7 łyżki
Usuń z koszyka jajka 6 szt
Usuń z koszyka proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Usuń z koszyka sól 1 szczypta
Usuń z koszyka bakalie - według uznania
Usuń z koszyka powidła śliwkowe 1 słoiczek
Usuń z koszyka budyń śmietankowy 2 szt
Usuń z koszyka mleko 2 szklanki
Usuń z koszyka cukier 2 łyżki
Usuń z koszyka żółtka 3 szt
Usuń z koszyka masło śmietankowe 20 dkg
Usuń z koszyka spirytus 1 kieliszek


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Ciasto z bakaliami
Drukuj
Na stolnicę wysypuję mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, dodaję masło roślinne miękkie, mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję 6 żółtek i zarabiam szybko ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą część ciasta, wałkuję i wykładam na dwie blaszki, takiej samej wielkości, wyłożone papierem do pieczenia. Każdy placek smaruję powidłami śliwkowymi, na nie wykładam ubite białka z 6 jajek z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubite posypuję bakaliami np. orzechami włoskimi, rodzynkami, migdałami, orzechami laskowymi. Ciasto piekę około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawiam by wystygło a ja przygotowuję krem. Z mleka, cukru kryształu, 3 żółtek, budyniu śmietankowego, gotuję budyń. Po ugotowaniu budyń odstawiam by wystygł, a ja ucieram masło śmietankowe. Do utartego masła, dodaję zimny budyń, a na końcu spirytus. Zimne placki przekładam kremem. Życzę smacznego.

Tagi: mąka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, bakalie, powidła, mleko, spirytus, deser,
 
 
Zobacz także
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Potrawa mączna na słodko z borówkami.

Słodkie serduszko

Słodkie serduszko

Tort dla zakochanych i nie tylko.

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Na upały tylko ciasto na zimno

Porzeczkowiec wyśmienity

Porzeczkowiec wyśmienity

Ciasto smakuje wyśmienicie.

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil Nancyear
profil sindocufo1974
profil malowanko
profil dobnap785
profil snugompurpoe1985
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Koliba pod Czarcim Kopytem

Miasto:
Ustroń
Kuchnia:
Kuchnia regionalna, staropolska
Jest to nietuzinkowa restauracja, wyjątkowa i oryginalna. Niezapomniane chwile...więcej »
 
11-05 09:21    Czy lubicie...
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
04-09 09:30    carpaccio z...