Ciasto z bakaliami
Brak pliku video

Ciasto z bakaliami

dodane przez basia4ab
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
powyżej 4
Koszt przygotowania:
Drogie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka mąka pszenna 2,5 szklanki
Usuń z koszyka masło roślinne 20 dkg
Usuń z koszyka cukier puder 7 łyżki
Usuń z koszyka jajka 6 szt
Usuń z koszyka proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Usuń z koszyka sól 1 szczypta
Usuń z koszyka bakalie - według uznania
Usuń z koszyka powidła śliwkowe 1 słoiczek
Usuń z koszyka budyń śmietankowy 2 szt
Usuń z koszyka mleko 2 szklanki
Usuń z koszyka cukier 2 łyżki
Usuń z koszyka żółtka 3 szt
Usuń z koszyka masło śmietankowe 20 dkg
Usuń z koszyka spirytus 1 kieliszek


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Ciasto z bakaliami
Drukuj
Na stolnicę wysypuję mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, dodaję masło roślinne miękkie, mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję 6 żółtek i zarabiam szybko ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą część ciasta, wałkuję i wykładam na dwie blaszki, takiej samej wielkości, wyłożone papierem do pieczenia. Każdy placek smaruję powidłami śliwkowymi, na nie wykładam ubite białka z 6 jajek z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubite posypuję bakaliami np. orzechami włoskimi, rodzynkami, migdałami, orzechami laskowymi. Ciasto piekę około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawiam by wystygło a ja przygotowuję krem. Z mleka, cukru kryształu, 3 żółtek, budyniu śmietankowego, gotuję budyń. Po ugotowaniu budyń odstawiam by wystygł, a ja ucieram masło śmietankowe. Do utartego masła, dodaję zimny budyń, a na końcu spirytus. Zimne placki przekładam kremem. Życzę smacznego.

Tagi: mąka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, bakalie, powidła, mleko, spirytus, deser,
 
 
Zobacz także
Fale dunaju z jabłkami

Fale dunaju z jabłkami

Zawsze jadłam fale dunaju z wiśniami, ta wersja z

Rewelacyjne ciasto snikers

Rewelacyjne ciasto snikers

Rewelacyjne ciasto snikers

Babka

Babka

Babka z mleczkiem, pychota

Pyszne ciasto piernikowe

Pyszne ciasto piernikowe

Ciasto jest pyszne, puszyste i mało słodkie. Ja mam

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil abifgail432
profil Opetuw23
profil Aaron26
profil airport25car25nyc
profil Vandesande
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Boungiorno

Miasto:
Koszalin
Kuchnia:
włoska
Kuchnia włoska ...więcej »
 
04-09 09:30    carpaccio z...
04-09 09:23    Prezent na...
04-08 11:38    Zna ktoś...
04-08 11:31    po jedzeniu...
04-07 15:00    kino :)...
04-07 14:21    Czy lubicie...