Ciasto z bakaliami
Brak pliku video

Ciasto z bakaliami

dodane przez basia4ab
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
powyżej 4
Koszt przygotowania:
Drogie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka mąka pszenna 2,5 szklanki
Usuń z koszyka masło roślinne 20 dkg
Usuń z koszyka cukier puder 7 łyżki
Usuń z koszyka jajka 6 szt
Usuń z koszyka proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Usuń z koszyka sól 1 szczypta
Usuń z koszyka bakalie - według uznania
Usuń z koszyka powidła śliwkowe 1 słoiczek
Usuń z koszyka budyń śmietankowy 2 szt
Usuń z koszyka mleko 2 szklanki
Usuń z koszyka cukier 2 łyżki
Usuń z koszyka żółtka 3 szt
Usuń z koszyka masło śmietankowe 20 dkg
Usuń z koszyka spirytus 1 kieliszek


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Ciasto z bakaliami
Drukuj
Na stolnicę wysypuję mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, dodaję masło roślinne miękkie, mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję 6 żółtek i zarabiam szybko ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą część ciasta, wałkuję i wykładam na dwie blaszki, takiej samej wielkości, wyłożone papierem do pieczenia. Każdy placek smaruję powidłami śliwkowymi, na nie wykładam ubite białka z 6 jajek z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubite posypuję bakaliami np. orzechami włoskimi, rodzynkami, migdałami, orzechami laskowymi. Ciasto piekę około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawiam by wystygło a ja przygotowuję krem. Z mleka, cukru kryształu, 3 żółtek, budyniu śmietankowego, gotuję budyń. Po ugotowaniu budyń odstawiam by wystygł, a ja ucieram masło śmietankowe. Do utartego masła, dodaję zimny budyń, a na końcu spirytus. Zimne placki przekładam kremem. Życzę smacznego.

Tagi: mąka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, bakalie, powidła, mleko, spirytus, deser,
 
 
Zobacz także
Rabarbarek

Rabarbarek

To pyszne, kwaskowe ciasto.

Wino domowej roboty z białego winogrona

Wino domowej roboty z białego winogrona

Wino jest pyszne, klarowne i bardzo aromatyczne. Ja bardzo

Dwukolorowe muffinki twarogowe

Dwukolorowe muffinki twarogowe

Pyszne, wilgotne muffinki.

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil zblizasiepiata
profil 71323Loofbourrow
profil SmerfŁasch
profil bihepiwarszawa
profil gfmo
 
Alma24
Zwyczaje Świąt Bożego Narodzenia.

Boże Narodzenie to święto w tradycji chrześcijańskiej upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Święto to obchodzone jest corocznie w
Gruby Benek

Miasto:
Kraków
Kuchnia:
włoska
Pyszna pizza na wyjątkowym cieście i smaczne makarony, restauracja...więcej »
 
11-05 09:21    Czy lubicie...
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
04-09 09:30    carpaccio z...