Ciasto z delicjami
Brak pliku video

Ciasto z delicjami

dodane przez basia4ab
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
powyżej 4
Koszt przygotowania:
Drogie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka jajka 8 szt
Usuń z koszyka cukier 0,5 szklanki
Usuń z koszyka mąka pszenna 2 łyżki
Usuń z koszyka proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Usuń z koszyka orzechy włoskie zmielone 10 dkg
Usuń z koszyka orzechy laskowe 10 dkg
Usuń z koszyka rodzynki 10 dkg
Usuń z koszyka wiórki kokosowe 10 dkg
Usuń z koszyka sól 1 szczypta
Usuń z koszyka brzoskwinie 1 puszka
Usuń z koszyka delicje brzoskwiniowe 2 opk
Usuń z koszyka budyń waniliowy 2 szt
Usuń z koszyka masło śmietankowe 1,5 kostki
Usuń z koszyka cukier puder - według uznania
Usuń z koszyka kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
Usuń z koszyka spirytus 1 kieliszek
Usuń z koszyka galaretka brzoskwiniowa 2 szt


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Ciasto z delicjami
Drukuj
Białka (8 szt.) ubijam z cukrem, solą dodając 3 żółtka. Do ubitej masy jajecznej, dodaję mąkę pszenną, proszek do pieczenia, orzechy włoskie mielone, orzechy laskowe pokrojone drobno, rodzynki, wiórka kokosowe. Delikatnie ciasto mieszam i wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 35 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawiam by wystygło. Na wodzie z brzoskwiń i jednej szklance wody gotuję budyń waniliowy z 5 żółtkami. Masło ucieram na puch, dodając małymi porcjami zimny budyń i cukier puder, według uznania. Zimny placek przekrawam na połowę na niego kładę połowę kremu. Kawę rozpuszczam w 0,5 szklance przegotowanej wody, wlewam spirytus. Delicje maczam w roztworze kawowo spirytusowym i układam je na kremie. Na delicję kładę resztę kremu i przykrywam go ciastem. Brzoskwinie kroję w małe kawałki układam na cieście i zalewam je galaretką tężejącą rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Życzę smacznego.

Tagi: mąka, jajka, budyń, masło, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe, kawa, cukier, spirytus, galaretka, deser,
 
 
Zobacz także
Sernik na zimno waniliowo- czekoladowy

Sernik na zimno waniliowo- czekoladowy

Sernik smakuje wyśmienicie.

Pyszne ciasto drożdżowe

Pyszne ciasto drożdżowe

Ja taką drożdżówkę uwielbiam jeść z masełkiem i mleczkiem.

biszkopt

biszkopt

biszkopt

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil Karierek556
profil adam222
profil m1ller
profil adilaw1
profil habezzl
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Kaszubskie Jadło

Miasto:
Łubiana
Kuchnia:
Polska
Lokal mieści się w spokojnym miejscu na uboczu w...więcej »
 
04-21 20:50    Zna ktoś...
04-09 09:30    carpaccio z...
04-09 09:23    Prezent na...
04-08 11:31    po jedzeniu...
04-07 15:00    kino :)...
04-07 14:21    Czy lubicie...