Jabłecznik z musem jabłkowym i z bitą śmietaną
Brak pliku video

Jabłecznik z musem jabłkowym i z bitą śmietaną

dodane przez agnieszkalider
Czas przygotowania:
30 do 60 minut
Poziom trudności:
Średnio trudne
Ilość osób:
3-4
Koszt przygotowania:
Tanie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka jajka 4 szt
Usuń z koszyka mąka pszenna 0,5 szklanki
Usuń z koszyka mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
Usuń z koszyka proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Usuń z koszyka cukier 3/4 szklanki
Usuń z koszyka jabłka 1,5 kg
Usuń z koszyka galaretka cytrynowa 1 opk
Usuń z koszyka śmietana 250 ml
Usuń z koszyka śmietan fix 1 opk


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Jabłecznik z musem jabłkowym i z bitą śmietaną
Drukuj
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Moja blacha miała wymiary 21 cm x 36 cm i biszkopt wyszedł niezbyt wysoki, ale w sam raz na to ciasto. Do przekrojenia jednak się nie nadaje. Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki lub drobniej. Gotujemy na małym ogniu z cukrem i 1 szklanką wody, tak aby nie przywarły do dna. Gdy będą już miękkie (po około 15 minutach gotowania), dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na ostudzony biszkopt wykładamy masę z jabłek. Śmietanę ubijamy z usztywniaczem i wykładamy na jabłka. Możemy wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Tagi: biszkopt, jabłecznik, bita śmietanka, biszkopt z musem jabłkowym,
 
 
Zobacz także
Wafle z masą czekoladową

Wafle z masą czekoladową

Mała, słodka przegryzka:)

Zapiekane jabłka

Zapiekane jabłka

Smaczny i ładny deser ,wywodzący się z kuchni rosyjskiej.

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Szybki i pyszny torcik.

Ciasto na spodzie z ciastek

Ciasto na spodzie z ciastek

Uwielbiam ciasta na spodzie z ciastek. Oto jedno z

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil pirazbonk
profil mTitusSobery
profil bpgulina
profil Skowron15s
profil legiowars
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Boungiorno

Miasto:
Koszalin
Kuchnia:
włoska
Kuchnia włoska ...więcej »
 
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
05-18 17:58    Czy lubicie...
04-09 09:30    carpaccio z...