Jabłecznik z musem jabłkowym i z bitą śmietaną
Brak pliku video

Jabłecznik z musem jabłkowym i z bitą śmietaną

dodane przez agnieszkalider
Czas przygotowania:
30 do 60 minut
Poziom trudności:
Średnio trudne
Ilość osób:
3-4
Koszt przygotowania:
Tanie
Ilość kalorii:
Wysokokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka jajka 4 szt
Usuń z koszyka mąka pszenna 0,5 szklanki
Usuń z koszyka mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
Usuń z koszyka proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Usuń z koszyka cukier 3/4 szklanki
Usuń z koszyka jabłka 1,5 kg
Usuń z koszyka galaretka cytrynowa 1 opk
Usuń z koszyka śmietana 250 ml
Usuń z koszyka śmietan fix 1 opk


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Jabłecznik z musem jabłkowym i z bitą śmietaną
Drukuj
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Moja blacha miała wymiary 21 cm x 36 cm i biszkopt wyszedł niezbyt wysoki, ale w sam raz na to ciasto. Do przekrojenia jednak się nie nadaje. Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki lub drobniej. Gotujemy na małym ogniu z cukrem i 1 szklanką wody, tak aby nie przywarły do dna. Gdy będą już miękkie (po około 15 minutach gotowania), dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na ostudzony biszkopt wykładamy masę z jabłek. Śmietanę ubijamy z usztywniaczem i wykładamy na jabłka. Możemy wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Tagi: biszkopt, jabłecznik, bita śmietanka, biszkopt z musem jabłkowym,
 
 
Zobacz także
Sernik z bakaliami

Sernik z bakaliami

(6 porcji) Naczynie żaroodporne okrągłe 2,4 Termisil Grill&Drop Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 75

Torciki rabarbarowe

Torciki rabarbarowe

Ciasto o bardzo ciekawym smaku.

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym

Właśnie dzisiaj robiłam budyń na deser, po obiedzie.

Poncz pomarańczowy

Poncz pomarańczowy

Poncz jest wyśmienity

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Moje Walentynkowe plany to:

   Szampan i truskawki :)

   kolacja przy świecach

   serduszkowy muffin dla drugiej połówki :)

   czekoladowy telegram "Kocham Cię"

   pudełko lodów w samotności! :p

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil lenjumpprivmu1985
profil Petepzi
profil garaelaban
profil gawalkon45
profil Gabrielleanr
 
Alma24
Kilka słów o Walentynkach

Walentynki to coroczne święto zakochanych. Obchodzone są 14 lutego w dniu św. Walentego. Zwyczajem w tym dniu jest
Złoty Osioł [ Bar Wegetariański ]

Miasto:
Sosnowiec
Kuchnia:
wegetariańska
Bar wegetariański, smaczne potrawy w niskich cenach, za niespełna...więcej »
 
05-04 21:53    Dobre jajka...
04-16 15:10    Czy lubicie...
03-27 23:41    Kuchnia chińska...
01-26 20:28    Jestem ciekawa...
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...