Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami
Brak pliku video

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

dodane przez agnieszkalider
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Średnio trudne
Ilość osób:
3-4
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka drożdże 1 opk
Usuń z koszyka cukier waniliowy 1 opk
Usuń z koszyka mąka krupczatka 3,5 szklanki
Usuń z koszyka mleko 1 szklanka
Usuń z koszyka masło 1 kostka
Usuń z koszyka żółtka 3 szt
Usuń z koszyka cukier puder 1/4 szklanki
Usuń z koszyka jabłka 5 szt
Usuń z koszyka margaryna 100 g
Usuń z koszyka mąka pszenna 6 łyżek
Usuń z koszyka cukier 6 łyżek


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami
Drukuj
Jabłka myjemy, suszymy obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. W dalszej kolejności robimy ciasto, aby je wykonać w pierwszej kolejności należy mleko podgrzać do uzyskania ciepłej temperatury, nie należy zagotowywać mleka. Do mleka dodać masło i mieszać do momentu kiedy masło się rozpuści, dodać drożdże. Do naczynia należy przesiać mąkę, wsypać cukier puder, wlać letnie mleko z masłem i drożdżami, dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć delikatną i jednolitą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do blaszki wyścielonej papierem śniadaniowym, układamy plasterki jabłek. Na wierzch robimy kruszonkę w sposób następujący: należy margarynę z mąką pszenną i cukrem rozetrzeć łyżką do uzyskania grudek. Posypać wierzch ciasta kruszonką. Piec ciasto w temp. 180 stopni C przez około 50 minut.

Tagi: ciasto, deser, jabłka,
 
 
Zobacz także
Budyń kakaowy

Budyń kakaowy

Doskonały deser polecany z różnymi sokami według uznania.

Rabarbarowiec

Rabarbarowiec

Do kawy ciasto rabarbarowe

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Delikatny mus z owocami.

Gnatki z ciasta ptysiowego

Gnatki z ciasta ptysiowego

Dzieci je uwielbiają

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Moja ulubiona potrawa wigilijna:

   barszcz czerwony z uszkami

   zupa grzybowa

   pierogi z kapustą i grzybami

   karp

   kutia

   kapusta z grochem

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil foldniselfsil1971
profil Culle056
profil Henryxzv
profil Theodoricibi
profil specrilekitt1989
 
Alma24
Zwyczaje Świąt Bożego Narodzenia.

Boże Narodzenie to święto w tradycji chrześcijańskiej upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Święto to obchodzone jest corocznie w
VIA TOSCANA RESTAURANT & CAFE

Miasto:
Katowice
Kuchnia:
śródziemnomorska
Przysmaki prosto z Italii, Hiszpanii czy Grecji. Duży wybór...więcej »
 
11-05 09:21    Czy lubicie...
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
04-09 09:30    carpaccio z...