Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami
Brak pliku video

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

dodane przez agnieszkalider
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Średnio trudne
Ilość osób:
3-4
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka drożdże 1 opk
Usuń z koszyka cukier waniliowy 1 opk
Usuń z koszyka mąka krupczatka 3,5 szklanki
Usuń z koszyka mleko 1 szklanka
Usuń z koszyka masło 1 kostka
Usuń z koszyka żółtka 3 szt
Usuń z koszyka cukier puder 1/4 szklanki
Usuń z koszyka jabłka 5 szt
Usuń z koszyka margaryna 100 g
Usuń z koszyka mąka pszenna 6 łyżek
Usuń z koszyka cukier 6 łyżek


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami
Drukuj
Jabłka myjemy, suszymy obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. W dalszej kolejności robimy ciasto, aby je wykonać w pierwszej kolejności należy mleko podgrzać do uzyskania ciepłej temperatury, nie należy zagotowywać mleka. Do mleka dodać masło i mieszać do momentu kiedy masło się rozpuści, dodać drożdże. Do naczynia należy przesiać mąkę, wsypać cukier puder, wlać letnie mleko z masłem i drożdżami, dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć delikatną i jednolitą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do blaszki wyścielonej papierem śniadaniowym, układamy plasterki jabłek. Na wierzch robimy kruszonkę w sposób następujący: należy margarynę z mąką pszenną i cukrem rozetrzeć łyżką do uzyskania grudek. Posypać wierzch ciasta kruszonką. Piec ciasto w temp. 180 stopni C przez około 50 minut.

Tagi: ciasto, deser, jabłka,
 
 
Zobacz także
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa

SNIKERS

SNIKERS

Zamiast gotowej masy krówkowej, można użyć mleko skondensowane słodkie,

Pascha

Pascha

Ciasto

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil alechemia9
profil xepegofiid
profil Lenard56
profil tomekmalona82
profil adat44
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Va Bonque

Miasto:
Koszalin
Kuchnia:
inna
Bardzo miła atmosfera. ...więcej »
 
04-09 09:30    carpaccio z...
04-09 09:23    Prezent na...
04-08 11:38    Zna ktoś...
04-08 11:31    po jedzeniu...
04-07 15:00    kino :)...
04-07 14:21    Czy lubicie...