Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami
Brak pliku video

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

dodane przez agnieszkalider
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Średnio trudne
Ilość osób:
3-4
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka drożdże 1 opk
Usuń z koszyka cukier waniliowy 1 opk
Usuń z koszyka mąka krupczatka 3,5 szklanki
Usuń z koszyka mleko 1 szklanka
Usuń z koszyka masło 1 kostka
Usuń z koszyka żółtka 3 szt
Usuń z koszyka cukier puder 1/4 szklanki
Usuń z koszyka jabłka 5 szt
Usuń z koszyka margaryna 100 g
Usuń z koszyka mąka pszenna 6 łyżek
Usuń z koszyka cukier 6 łyżek


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami
Drukuj
Jabłka myjemy, suszymy obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. W dalszej kolejności robimy ciasto, aby je wykonać w pierwszej kolejności należy mleko podgrzać do uzyskania ciepłej temperatury, nie należy zagotowywać mleka. Do mleka dodać masło i mieszać do momentu kiedy masło się rozpuści, dodać drożdże. Do naczynia należy przesiać mąkę, wsypać cukier puder, wlać letnie mleko z masłem i drożdżami, dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć delikatną i jednolitą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do blaszki wyścielonej papierem śniadaniowym, układamy plasterki jabłek. Na wierzch robimy kruszonkę w sposób następujący: należy margarynę z mąką pszenną i cukrem rozetrzeć łyżką do uzyskania grudek. Posypać wierzch ciasta kruszonką. Piec ciasto w temp. 180 stopni C przez około 50 minut.

Tagi: ciasto, deser, jabłka,
 
 
Zobacz także
Stawo-tort

Stawo-tort

Tort zadowoli nawet dorosłego wędkarza.

Tort truskawkowo-serowy

Tort truskawkowo-serowy

Pyszne ciasto które umili nam każde spotkanie,moje jest w

Pyszne lody

Pyszne lody

Lody pyszne ;-)

Szybki deser

Szybki deser

Deser piękne wygląda i wyśmienicie smakuje. Polecam gorąco. Można

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil gifna141
profil Irenetvq
profil xelixosai
profil Kyle29
profil seggy511
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Koliba pod Czarcim Kopytem

Miasto:
Ustroń
Kuchnia:
Kuchnia regionalna, staropolska
Jest to nietuzinkowa restauracja, wyjątkowa i oryginalna. Niezapomniane chwile...więcej »
 
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
05-18 17:58    Czy lubicie...
04-09 09:30    carpaccio z...