Biszkopt kokosowy
Brak pliku video

Biszkopt kokosowy

dodane przez agnieszkalider
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Średnio trudne
Ilość osób:
3-4
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka jajka 8 szt
Usuń z koszyka sól 1 szczypta
Usuń z koszyka cukier 1 szklanka
Usuń z koszyka proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Usuń z koszyka mąka tortowa 2,5 szklanki
Usuń z koszyka mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
Usuń z koszyka śmietana 30% 5 szt
Usuń z koszyka cukier puder 3 łyżki
Usuń z koszyka żelatyna 2 łyżki
Usuń z koszyka likier kokosowy 1,5 kieliszka
Usuń z koszyka wiórki kokosowe 1/2 szklanki
Usuń z koszyka polewa czekoladowa 1 szt
Usuń z koszyka posypka kolorowa 1 opk


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Biszkopt kokosowy
Drukuj
Jajka sparzyć, następnie od białek oddzielić żółtka, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę, po ubiciu piana nie powinna wypływać z miski. Pod koniec ubijania dodać cukier, dodać żółtka w dalszym ciągu ubijać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z tortową przesiać je ze sobą i dodać do ciasta, dodać proszek do pieczenia, mieszać łyżką drewnianą. Blaszkę prostokątną wyłożyć równomiernie papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto do blaszki. Piec biszkopt w temperaturze około 180 stopni C przez około 40- 45 minut. Następnie wyjąć biszkopt, ostudzić, przekroić na połowę. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, dodać rozpuszczoną żelatynę, dodać likier kokosowy oraz wiórki kokosowe miksować wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na pierwszy biszkopt wyłożyć ubitą śmietankę, przykryć drugim biszkoptem. Według przepisu podanego na opakowaniu rozpuścić polewę czekoladową i równomiernie rozprowadzić ją na biszkopcie. Posypać kolorową posypką.

Tagi: biszkopt, kokos, wiórki kokosowe, likier,
 
 
Zobacz także
Ciasto z masą kajmakową

Ciasto z masą kajmakową

Ciasto jest pyszne i nie jest słodkie

Rogaliki z węgierkami

Rogaliki z węgierkami

Czy zrobimy je z mrożonymi, czy z kompotu lub

Biszkopt z maku

Biszkopt z maku

Oryginalny biszkopt makowy.

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil cameliacordtst21
profil EvanTllo14
profil arturoheyingt21
profil MarlinSilverio4
profil valeriazolteks4
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Karczma pod Wielką Solą

Miasto:
Wieliczka
Kuchnia:
Polska
Karczma powstała w 1974 roku. Podstawowym budulcem są grube...więcej »
 
07-21 20:53    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
05-18 17:58    Czy lubicie...
04-21 20:50    Zna ktoś...
04-09 09:30    carpaccio z...
04-09 09:23    Prezent na...