Parowce
Brak pliku video

Parowce

dodane przez patulinka
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
powyżej 4
Koszt przygotowania:
Tanie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka mąka pszenna 1 kg
Usuń z koszyka drożdże świeże 1/2 kostki
Usuń z koszyka cukier 1/2 szklanki
Usuń z koszyka cukier waniliowy 1/2 opk
Usuń z koszyka masło 100 g
Usuń z koszyka jajka 3 szt


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Parowce
Drukuj
Mleko wlewamy do miseczki, lekko podgrzewamy. Wkruszamy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy. Dodajemy rozczyn z drożdży, roztopione masło, jajka. Wszystko razem zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie formujemy kuleczki. Wodę wstawiamy do garnka na 1/3 wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Na garnek nakładamy metalowe sito, układamy na nim w odstepach kuleczki z ciasta, zakrywamy misą i parujemy przez 15 minut.

Tagi: parowce, drożdże,
 
 
Zobacz także
Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem

Deser lodowy

Deser lodowy

Szybki, tani i smaczny deser.

Biszkopt makowy

Biszkopt makowy

Ciasto dla smakoszy maku.

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil maross
profil fpwe
profil lamna325
profil tomag70
profil Dorothynja
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Vegabar

Miasto:
Koszalin
Kuchnia:
polska
Kuchnia wegetariańsa. ...więcej »
 
11-05 09:21    Czy lubicie...
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
04-09 09:30    carpaccio z...