Oponki drożdżowe
Brak pliku video

Oponki drożdżowe

dodane przez Mniamek
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Średnio trudne
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
 

Składniki

Usuń z koszyka masło 5 łyżek
Usuń z koszyka jajka 1 szt
Usuń z koszyka mąka 2,5 szklanki
Usuń z koszyka drożdże 4 dkg
Usuń z koszyka sól 1/2 łyżeczki
Usuń z koszyka cukier 1/3 szklanki
Usuń z koszyka mleko 125 ml


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Oponki drożdżowe
Drukuj
Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże, zostawić w ciepłym miejscu na około pół godziny. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól, dodać jajko, zaczyn, oraz masło. Ciasto dokładnie zmiksować, aż utworzy się gładka kula. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1 cm i wyciąć oponki zostawić na około 30 minut. Wyrośnięte oponki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy w 190 stopniach C.

Tagi: oponki, paczki, ciastka, desery,
 
 
Zobacz także
Wielkanocny baranek z ciasta drożdżowego z rodzynkami

Wielkanocny baranek z ciasta drożdżowego z rodzynkami

Piękna dekoracja stołu Wielkanocnego i smaczny deser.

Serniczek na cieście ciemnym

Serniczek na cieście ciemnym

Serniczek jest pyszny. Wszyscy domownicy się nim zachwycają.

Szybki deser

Szybki deser

Budyń na wodzie+krem z jogurtu= mniam ;]

Ciasto kruche- serce

Ciasto kruche- serce

Ciasto smakuje wyśmienicie.

Komentarze

Skomentuj


Ja do oponek zawsze dodawałam ser biały ,a tu proszę bez
iziona | 30 Kwietnia 22:14
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil pomon
profil Vivianxkuz
profil GawelIreneusz
profil HeinrichMakary
profil Meganlknq
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
checz

Miasto:
Hel
Kuchnia:
gastroomia
dom rybacki z 1816 rok poleca ryby mięsa przystawki...więcej »
 
07-21 20:53    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
05-18 17:58    Czy lubicie...
04-21 20:50    Zna ktoś...
04-09 09:30    carpaccio z...
04-09 09:23    Prezent na...