Langosz
Brak pliku video

Langosz

dodane przez Mniamek
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Średnio trudne
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka drożdże 3 dkg
Usuń z koszyka cukier 1 łyżeczka
Usuń z koszyka mleko 400 ml
Usuń z koszyka ziemniaki gotowane 3 szt
Usuń z koszyka mąka 40 dkg
Usuń z koszyka olej 1 według uznania
Usuń z koszyka olej 2 łyżki
Usuń z koszyka ser żółty 1 według uznania
Usuń z koszyka sos czosnkowy 1 według uznania
Usuń z koszyka sól 1 według uznania


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Langosz
Drukuj
Drożdże rozpuścić w około 100 ml ciepłego mleka i odstawić na około 15 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia. Na patelnię wlać dużo oleju. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane tartym żółtym serem. Można posypać skwarkami.

Tagi: langosz, placki, sosy,
 
 
Zobacz także
Racuchy z pieczarkami

Racuchy z pieczarkami

Smaczne racuchy.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Taką kapustę prawie każdy lubi.

Kotleciki ryżowo-grzybowe

Kotleciki ryżowo-grzybowe

Idealne na tę porę roku:)

Komentarze

Skomentuj


Hajduszoboszlo - to jest to!!!! często je odwiedzam a restaurację obok basenów z Węgrami mówiacymi po polsku wprost uwielbiam - :) te ich dania.....wspaniałe !
rumcajs | 18 Lipca 20:54
Świetne danie. :) pamiętam ten smak z Hajduszoboszlo...
krzysztof123 | 09 Lipca 18:55
Nigdy czegos takiego nie jadlam wyglada pieknie. :-)
aaaska | 10 Czerwca 13:26
Uwielbiam!! zajadałam się langoszami jak jeździłam jako dziecko z rodzicami na wakacje nad Balaton :) Naprawdę polecam każdemu :D
dominika.s | 15 Kwietnia 11:12
Ciekawy pomysł, muszę spróbować
ewasylwia | 15 Kwietnia 10:42
muszę koniecznie spróbować - już mam menu na kolejne pół roku ;)
IwonaF | 15 Kwietnia 08:51
al`a pizza, dobre
aksamitna | 15 Kwietnia 08:37
Jejku jak to pięknie wygląda !
iziona | 15 Kwietnia 08:26
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Moja ulubiona potrawa wigilijna:

   barszcz czerwony z uszkami

   zupa grzybowa

   pierogi z kapustą i grzybami

   karp

   kutia

   kapusta z grochem

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil Milouoe
profil Vickyqgt
profil tomaszgrobelny
profil gt4g4t4
profil insimanheadl1970
 
Alma24
Zwyczaje Świąt Bożego Narodzenia.

Boże Narodzenie to święto w tradycji chrześcijańskiej upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Święto to obchodzone jest corocznie w
Boungiorno

Miasto:
Koszalin
Kuchnia:
włoska
Kuchnia włoska ...więcej »
 
11-05 09:21    Czy lubicie...
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
04-09 09:30    carpaccio z...