Langosz
Brak pliku video

Langosz

dodane przez Mniamek
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Średnio trudne
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka drożdże 3 dkg
Usuń z koszyka cukier 1 łyżeczka
Usuń z koszyka mleko 400 ml
Usuń z koszyka ziemniaki gotowane 3 szt
Usuń z koszyka mąka 40 dkg
Usuń z koszyka olej 1 według uznania
Usuń z koszyka olej 2 łyżki
Usuń z koszyka ser żółty 1 według uznania
Usuń z koszyka sos czosnkowy 1 według uznania
Usuń z koszyka sól 1 według uznania


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Langosz
Drukuj
Drożdże rozpuścić w około 100 ml ciepłego mleka i odstawić na około 15 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia. Na patelnię wlać dużo oleju. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane tartym żółtym serem. Można posypać skwarkami.

Tagi: langosz, placki, sosy,
 
 
Zobacz także
Pikantne skrzydełka

Pikantne skrzydełka

Pikantne mięsko:)

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Bardzo smaczne pierogi na każda okazję.

Cebulowy bigoss* :)

Cebulowy bigoss* :)

Dla amatorów cebulki...

Komentarze

Skomentuj


Hajduszoboszlo - to jest to!!!! często je odwiedzam a restaurację obok basenów z Węgrami mówiacymi po polsku wprost uwielbiam - :) te ich dania.....wspaniałe !
rumcajs | 18 Lipca 20:54
Świetne danie. :) pamiętam ten smak z Hajduszoboszlo...
krzysztof123 | 09 Lipca 18:55
Nigdy czegos takiego nie jadlam wyglada pieknie. :-)
aaaska | 10 Czerwca 13:26
Uwielbiam!! zajadałam się langoszami jak jeździłam jako dziecko z rodzicami na wakacje nad Balaton :) Naprawdę polecam każdemu :D
dominika.s | 15 Kwietnia 11:12
Ciekawy pomysł, muszę spróbować
ewasylwia | 15 Kwietnia 10:42
muszę koniecznie spróbować - już mam menu na kolejne pół roku ;)
IwonaF | 15 Kwietnia 08:51
al`a pizza, dobre
aksamitna | 15 Kwietnia 08:37
Jejku jak to pięknie wygląda !
iziona | 15 Kwietnia 08:26
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil Erck116b
profil akatr111
profil Valerria9973347c
profil xedipadxuhy346
profil agresywny11
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Studio Qulinarne

Miasto:
Kraków
Kuchnia:
europejska / autorska
Studio Qulinarne, mieszące się na krakowskim Kazimierzu przy ul....więcej »
 
07-21 20:53    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
05-18 17:58    Czy lubicie...
04-21 20:50    Zna ktoś...
04-09 09:30    carpaccio z...
04-09 09:23    Prezent na...