Lavash
Brak pliku video

Lavash

dodane przez Mniamek
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
3-4
Koszt przygotowania:
Tanie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka mąka 180 g
Usuń z koszyka białka 1 szt
Usuń z koszyka drożdże suszone 1 łyżeczka
Usuń z koszyka miód 1 łyżka
Usuń z koszyka woda 120 ml
Usuń z koszyka cukier 1 łyżeczka
Usuń z koszyka papryka ostra mielona 1/4 łyżeczki
Usuń z koszyka pieprz cayenne 1 szczypta
Usuń z koszyka sezam - według uznania
Usuń z koszyka mak - według uznania
Usuń z koszyka kminek - według uznania


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Lavash
Drukuj
Drożdże wymieszać z miodem, cukrem i połową szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min. Cukier, mąkę, sól, pieprz wymieszać w misce, dodać zaczyn z drożdżami, wyrobić dokładnie ciasto zagniatając ok 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do misy wysmarowanej masłem i odstawić do lodówki na ok 40 min. Po tym czasie wyłożyć na stolnice oprószona mąką, ugniatać aż powstanie jednolita masa, wtedy podzielić na 2 równe części i rozwałkować na prostokąty, nakłuwacz widelcem i posmarować białkiem. Kwadraty pociąć na niewielkie trójkąty, każdy trójkąt posypać makiem, sezamem, lub kminkiem, poukładać na blasze zachowując odstępy i włożyć do piekarnika na ok 10 min do 170st

Tagi: pieczywo, lavash,
 
 
Zobacz także
Chlebek ciemny z przyprawami

Chlebek ciemny z przyprawami

Chleb z przyprawami - aromatyczny i pyszny.

Dukanowe bułeczki z jalapeño

Dukanowe bułeczki z jalapeño

pikantne śniadanie gwarantowane :)

Pikantny placek Dukanowy

Pikantny placek Dukanowy

idealny na śniadanie

Domowy chlebek najlepszy na świecie

Domowy chlebek najlepszy na świecie

Chlebek swojski aromatyczny, pyszny i bez konserwantów

Komentarze

Skomentuj


Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil Victorsjv
profil klaunowos
profil shapirot11
profil aassnrsej
profil trichotillof
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Boungiorno

Miasto:
Koszalin
Kuchnia:
włoska
Kuchnia włoska ...więcej »
 
08-21 16:30    Jak edytować...
08-21 16:12    Zna ktoś...
08-15 17:23    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
05-18 17:58    Czy lubicie...
04-09 09:30    carpaccio z...