Domowy salceson
Brak pliku video

Domowy salceson

dodane przez IwonaF
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
1-2
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka golonka tylna 1 kg
Usuń z koszyka woda 2 litry
Usuń z koszyka mała cebula 1 szt
Usuń z koszyka mały por 0,5 szt
Usuń z koszyka mała marchewka 2 szt
Usuń z koszyka średnia pietruszka 1 szt
Usuń z koszyka liść laurowy 1 szt
Usuń z koszyka ziele angielskie 5 szt
Usuń z koszyka żelatyna 3 łyżki
Usuń z koszyka bulion cielęcy 1 kostka
Usuń z koszyka czosnek - według uznania
Usuń z koszyka sól - według uznania
Usuń z koszyka pieprz czarny mielony - według uznania
Usuń z koszyka ocet 10% - według uznania


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Domowy salceson
Drukuj
Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy. Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku. Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Tagi: golonka, salceson,
 
 
Zobacz także
Udziec z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Udziec z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Tak przyrządzone mięso jest kruche , smaczne.

Faszerowane ogórki

Faszerowane ogórki

Coś innego i jednocześnie bardzo smacznego.

Dukanowy pasztet

Dukanowy pasztet

delikatny i dietetyczny

Komentarze

Skomentuj


wygląda ładnie ale raczej to galareta a nie salceson
ajrin | 03 Maja 17:49
Może się mylę, ale salcesonu mi to nie przypomina.
beti2011 | 26 Kwietnia 00:35
Rumcajs mi też to kojarzy się z galaretą .
iziona | 20 Kwietnia 21:53
podobne do galarety czy tylko ja mam takie skojarzenia?
rumcajs | 14 Kwietnia 22:04
wyśmienite, mniam
aksamitna | 14 Kwietnia 12:38
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Moje Walentynkowe plany to:

   Szampan i truskawki :)

   kolacja przy świecach

   serduszkowy muffin dla drugiej połówki :)

   czekoladowy telegram "Kocham Cię"

   pudełko lodów w samotności! :p

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil Bethago
profil Catherinegvd
profil Matytap
profil Bethpjm
profil Juliexcj
 
Alma24
Kilka słów o Walentynkach

Walentynki to coroczne święto zakochanych. Obchodzone są 14 lutego w dniu św. Walentego. Zwyczajem w tym dniu jest
Chrobry

Miasto:
Szczecin
Kuchnia:
polska
Bardzo klimatyczny lokal, mieszczący się w podziemiach szczecińskich Wałów...więcej »
 
02-03 12:34    Jak urozmaicić...
12-17 13:51    Jakie dania...
08-04 20:17    zasady.......... zasady.........
05-04 21:53    Dobre jajka...
04-16 15:10    Czy lubicie...
03-27 23:41    Kuchnia chińska...