Domowy salceson
Brak pliku video

Domowy salceson

dodane przez IwonaF
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
1-2
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka golonka tylna 1 kg
Usuń z koszyka woda 2 litry
Usuń z koszyka mała cebula 1 szt
Usuń z koszyka mały por 0,5 szt
Usuń z koszyka mała marchewka 2 szt
Usuń z koszyka średnia pietruszka 1 szt
Usuń z koszyka liść laurowy 1 szt
Usuń z koszyka ziele angielskie 5 szt
Usuń z koszyka żelatyna 3 łyżki
Usuń z koszyka bulion cielęcy 1 kostka
Usuń z koszyka czosnek - według uznania
Usuń z koszyka sól - według uznania
Usuń z koszyka pieprz czarny mielony - według uznania
Usuń z koszyka ocet 10% - według uznania


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Domowy salceson
Drukuj
Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy. Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku. Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Tagi: golonka, salceson,
 
 
Zobacz także
Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Czasami lubimy zjeść taką kiełbaskę.

Bigos litewski

Bigos litewski

Przepyszny litewski bigosik.

Pasztet

Pasztet

Bardzo smaczny pasztet.

Komentarze

Skomentuj


wygląda ładnie ale raczej to galareta a nie salceson
ajrin | 03 Maja 17:49
Może się mylę, ale salcesonu mi to nie przypomina.
beti2011 | 26 Kwietnia 00:35
Rumcajs mi też to kojarzy się z galaretą .
iziona | 20 Kwietnia 21:53
podobne do galarety czy tylko ja mam takie skojarzenia?
rumcajs | 14 Kwietnia 22:04
wyśmienite, mniam
aksamitna | 14 Kwietnia 12:38
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Moje Walentynkowe plany to:

   Szampan i truskawki :)

   kolacja przy świecach

   serduszkowy muffin dla drugiej połówki :)

   czekoladowy telegram "Kocham Cię"

   pudełko lodów w samotności! :p

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil kage4814
profil Bethawe
profil Lomascoloes4a
profil Albertkeq
profil Jimljt
 
Alma24
Kilka słów o Walentynkach

Walentynki to coroczne święto zakochanych. Obchodzone są 14 lutego w dniu św. Walentego. Zwyczajem w tym dniu jest
Koliba pod Czarcim Kopytem

Miasto:
Ustroń
Kuchnia:
Kuchnia regionalna, staropolska
Jest to nietuzinkowa restauracja, wyjątkowa i oryginalna. Niezapomniane chwile...więcej »
 
04-25 15:35    Czy lubicie...
02-03 12:34    Jak urozmaicić...
12-17 13:51    Jakie dania...
08-04 20:17    zasady.......... zasady.........
05-04 21:53    Dobre jajka...
03-27 23:41    Kuchnia chińska...