Domowy salceson
Brak pliku video

Domowy salceson

dodane przez IwonaF
Czas przygotowania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Ilość osób:
1-2
Koszt przygotowania:
Średnio drogie
Ilość kalorii:
Średniokaloryczne
 

Składniki

Usuń z koszyka golonka tylna 1 kg
Usuń z koszyka woda 2 litry
Usuń z koszyka mała cebula 1 szt
Usuń z koszyka mały por 0,5 szt
Usuń z koszyka mała marchewka 2 szt
Usuń z koszyka średnia pietruszka 1 szt
Usuń z koszyka liść laurowy 1 szt
Usuń z koszyka ziele angielskie 5 szt
Usuń z koszyka żelatyna 3 łyżki
Usuń z koszyka bulion cielęcy 1 kostka
Usuń z koszyka czosnek - według uznania
Usuń z koszyka sól - według uznania
Usuń z koszyka pieprz czarny mielony - według uznania
Usuń z koszyka ocet 10% - według uznania


Przejdź do zamówienia
 

Sposób przygotowania

Domowy salceson
Drukuj
Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy. Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku. Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Tagi: golonka, salceson,
 
 
Zobacz także
Pierś z kurczaka jak schabowy

Pierś z kurczaka jak schabowy

Delikatne kotleciki.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Można też przygotować pulpety w innym sosie.

Skrzydełka w miodzie

Skrzydełka w miodzie

Coś, co bardzo lubię.

Rolowany boczek

Rolowany boczek

Zawsze piekę w rękawie, nie jest taki suchy

Komentarze

Skomentuj


wygląda ładnie ale raczej to galareta a nie salceson
ajrin | 03 Maja 17:49
Może się mylę, ale salcesonu mi to nie przypomina.
beti2011 | 26 Kwietnia 00:35
Rumcajs mi też to kojarzy się z galaretą .
iziona | 20 Kwietnia 21:53
podobne do galarety czy tylko ja mam takie skojarzenia?
rumcajs | 14 Kwietnia 22:04
wyśmienite, mniam
aksamitna | 14 Kwietnia 12:38
 
Dodaj przepis
Kalendarz
ludzik sonda
Sonda
Po kuchenne wskazówki sięgam do:

   rad mamy

   książki kucharskiej

   internetu

   porad przyjaciółki

   własnej intuicji (eksperymentuję) :)

 
Dodaj restauracje

Ostatnio zarejestrowani:
profil bizakzabd
profil StanMojzesz
profil Stephenugl
profil miqwerasa
profil kraina24sam
 
Alma24
Stół kontra barek

Kiedy urządzamy kuchnie często pojawia się problem co wybrać stół czy barek. Zastanawiamy się, które z nich będzie
Złoty Osioł [ Bar Wegetariański ]

Miasto:
Katowice
Kuchnia:
wegetariańska
Bar wegetariański, smaczne potrawy w niskich cenach, za niespełna...więcej »
 
07-21 20:53    dieta z...
05-23 19:24    Jestem ciekawa...
05-18 17:58    Czy lubicie...
04-21 20:50    Zna ktoś...
04-09 09:30    carpaccio z...
04-09 09:23    Prezent na...