Przepisy na ciasta to kategoria, w której znajdują się setki tysięcy świetnych pomysłów na słodkie desery i przekąski do kawy. Znakomitym przełamaniem słodyczy samego ciasta są owoce, które nadają wypiekom unikalny smak i odrobinę kwasowości. Osoby pieczące najchętniej sięgają po sezonowe owoce, które w określonych momentach w roku smakują najlepiej, ponieważ trafiają do sprzedaży prosto z ogrodów i upraw.
Najpopularniejsze ciasta z owocami
Najlepsze ciasta owocowe najczęściej powstają w okresie, w którym trwa sezon na poszczególne owoce. Jest wiele ciast, które od lat biją rekordy popularności. Do najpowszechniejszych należą:
– Szarlotka, w której głównym składnikiem są tarte jabłka zmieszane z cynamonem. W niektórych wersjach podawana jest na gorąco z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
– Brownie z truskawkami. Nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady z truskawkami należy do tych wybitnie trafionych. Wilgotne od roztopionej gorzkiej czekolady brownie idealnie komponuje się z słodko-kwaśnymi truskawkami, a przy okazji efektownie wygląda.
– Sernik z jagodami. Sernik z jagodami na kruchym cieście serwowany jest na zimno i stanowi idealny deser na upalne dni. Dodatkowym walorem tego ciasta są względy estetyczne, ponieważ jagody pięknie kontrastują z białym serem i delikatnie zabarwiają go na fioletowo.
– Serniki z galaretką i owocami. W tej kategorii istnieje mnóstwo wariantów, a każdy z nich smakuje i wygląda inaczej. Już sam kolor i smak galaretki ma wielki wpływ na efekt finalny, a przecież w galaretce mogą znaleźć się najróżniejsze owoce takie, jak kawałki mandarynek, pomarańczy czy bananów.
– Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką. Na jego wierzchu znajdują się często jagody, maliny i borówki amerykańskie przysypane chrupiącą kruszonką. Jest to znakomity dodatek do kawy i przekąska, która wbrew pozorom, nie ma wielu kalorii.
O czym warto pamiętać podczas pieczenia ciast owocowych?
Pieczenie ciast owocowych nie jest zadaniem trudnym, jeśli tylko stosujemy się do wytycznych z przepisu i pamiętamy o kilku naczelnych zasadach. Podczas ich przygotowania możemy napotkać kilka kłopotów, których można uniknąć w przyszłości. O jakie kłopoty chodzi?
– Owoce opadają na dno formy. Wystarczy oprószyć owoce delikatnie mąką, aby mieć pewność, ze utrzymają się na powierzchni. Jeśli tego nie zrobisz, ześlizgną się na samo dno. W przypadku zdobienia ciasta świeżymi owocami, warto posypać ciasto cienką warstewką mąki lub bułki tartej, dzięki czemu nie odbarwi się ono sokiem z owoców.
– Owoce na torcie nie wyglądają świeżo. Często zdarza się tak, że przygotowany z wyprzedzeniem tort traci atrakcyjny wygląd, ponieważ owocowe dekoracje nie wyglądają świeżo. Można wcześniej zabezpieczyć je glazurą, którą wykonuje się z cukru, żelatyny i wody. Mieszaninę nakładamy na owoce za pomocą pędzelka, a dzięki temu będą błyszczały i dłużej prezentowały się efektownie.
– Ciasto wpija sok z owoców. To częsty problem, który sprawia, że ciasto nie wygląda estetycznie. Można go uniknąć, posypując wierzch ciasta kaszą manną, która wpije cały wypływający z owoców sok.