Kulinaria

Najlepsze pomysły na kotleciki i pulpeciki

Klopsiki, pulpeciki czy swoje mielone – na pierwszy rzut oka, wydaje się, że to jedno i to samo. Błąd! Mimo że wyglądają podobnie, to tak naprawdę różne potrawy pochodzące z odmiennych zakątków świata.

Ale klops! A może jednak pulpet lub mielony?

Pulpety

Różnica między klopsikami a pulpecikami jest w zasadzie marginalna, ale jednak! Po pierwsze, pulpety to danie rodem ze słonecznej Italii, gdzie mówi się na nie polpetta. Nazwa ta pochodzi od włoskiego słowa polpa, czyli miazgi. Pulpety są potrawą gotowaną z mielonego mięsa, ryb lub podrobów, do której dodaje się przyprawy, bułkę tartą oraz jajko, aby zachowała swój właściwy kształt.

Klopsy

Co zatem z klopsikami? Większość zapewne pomyśli, że jest to tradycyjne szwedzkie danie, tak chętnie serwowane w sklepach Ikea. Nic bardziej mylnego! Te „szwedzkie” smażone bądź pieczone klopsy z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego pochodzą z… Turcji! W Skandynawii pojawiły się za sprawą Karola XII dopiero na początku XVIII wieku, który przepis na köttbullar (szwedzka nazwa klopsików) przywiózł właśnie z kraju półksiężyca.

Kotlety mielone

Czas na nasze klasycznie polskie kotlety mielone, czyli sznycle! Jest to smażone danie, do którego niezbędne są następujące składniki: bułka tarta, woda, mięso mielone (najczęściej wieprzowe), cebula, jajko oraz sól.

Przepisy z mięsnymi kulkami

Kotlety można podawać na wiele sposobów. Oto nasze propozycje:

No to jak, klopsiki czy pulpeciki?

Similar Posts