Dieta Zdrowie

Te 5 zdrowych owoców warto dodać do swojej diety

Choć możliwe jest zdrowe jedzenie bez dodatku owoców, to ich włączenie do codziennych posiłków może przynieść wiele dobrego. Są źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.

Dostarczają też cennego dla organizmu składnika – wody. Regularne spożywanie owoców poprawia samopoczucie, dodaje energii, a także wpływa na lepsze trawienie i przemianę materii. Owoce są więc niezastąpione w diecie każdego człowieka. Sprawdź, po jakie szczególnie warto sięgnąć.

Czarna porzeczka – owoc idealny na przeziębienie

Czarna porzeczka to owoc, który dostarcza organizmowi wielu cennych składników. Zawiera witaminę C, B6, kwas foliowy i potas. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który wzmacnia układ odpornościowy człowieka, dlatego warto dodać ten owoc do swoich posiłków szczególnie w trakcie okresu jesiennego i zimowego.

Czarna porzeczka jest też bogatym źródłem flawonoidów i antocyjanów. Te naturalne substancje działają przeciwzapalnie. Owoc ten jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z przeziębieniami i grypą.

Jabłko – owoc, który nigdy nie wychodzi z mody

Jabłka są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie. Są łatwo dostępne, smaczne i mają wiele zalet zdrowotnych. Zawarte w jabłkach witaminy i składniki mineralne wspomagają pracę serca, mózgu i całego układu nerwowego. Ponadto jabłka zawierają błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.

Owoce te są łatwo strawne i mogą być spożywane przez osoby mające problemy z trawieniem. Należy jednak uważać, ponieważ zawierają stosunkowo dużo sorbitolu. Niestety okazuje się, że spory odsetek Polaków może mieć problem ze zbyt dużą ilością tego związku, co może skutkować dolegliwościami żołądkowymi.

Grejpfrut – owoc bogaty w witaminę C

Grejpfrut to owoc, który dostarcza organizmowi witaminy C, B1, B6 i potasu. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Grejpfrut działa również przeciwbakteryjnie i wspomaga gojenie się ran.

Owoc ten jest też bogaty w flawonoidy, które pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Grejpfrut ma też właściwości odchudzające, ponieważ zawiera stosunkowo niewiele kalorii w 100g produktu, a jednocześnie jest duży objętościowo. Niestety owoc ten może zaburzać wchłanianie niektórych leków, dlatego jeśli chcesz go dodać do swojej diety, powiedz o tym swojemu lekarzowi.

Pigwa – witaminowa bomba

Pigwa to owoc, który dostarcza organizmowi przede wszystkim witaminę C i błonnik pokarmowy. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który wzmacnia układ odpornościowy człowieka. Błonnik pokarmowy natomiast pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Dzięki temu pigwa może być szczególnie polecana osobom będącym na diecie odchudzającej. Owoc ten można spożywać na surowo, ale także dodawać do ciast i deserów. Idealnie nada się także do jesiennych i zimowych herbatek. Możesz spróbować także przygotować napar z pigwy z dodatkiem miodu oraz imbiru, który pomoże Ci utrzymać dobrą formę podczas sezonu grypowego.

Więcej o pigwie i o tym co można przygotować z tego owocu w serwisie o.pl.

Arbuz – owoc o właściwościach nawadniających

Arbuz to owoc, który dostarcza organizmowi witaminę C i B6 oraz składniki mineralne: magnez, potas i sód. Ponadto jest też doskonałym źródłem wody. 100g produktu to aż 90% tego napoju! Dzięki temu arbuz może być wykorzystywany jako naturalny produkt nawadniający.

Jest też bogaty w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Warto dodać go więc do swojej diety szczególnie w letnie, upalne dni. Owoc ten można spożywać na samodzielnie, ale także dodawać do sałatek, deserów oraz odżywczych smoothies. Co istotne, zawiera bardzo mało kalorii (bo tylko 30 kcal w 100g produktu), dlatego może być stosowany nawet przez osoby, które chcą nieco zrzucić masę ciała i w ten sposób zadbać o lepszą sylwetkę.

 

Similar Posts