Od czasów starożytnych pieczywo odgrywa zasadniczą rolę w codziennym życiu człowieka, nieraz będąc podstawą jego żywienia. Dlatego, choć w różnej postaci, występuje pod każdą szerokością geograficzną. Bułka, bochenek, pita, tortilla… w każdym regionie pieczywo ma inny kształt, ale podstawowy skład praktycznie się nie zmienia. Co warto wiedzieć o najczęściej spożywanym produkcie?
Co kryje w sobie pieczywo?
Bez względu na kształt i sposób przygotowania pieczywo składa się przede wszystkim z mąki, wody i soli. W skład ciasta często wchodzą także środki spulchniające (drożdże, zakwas, proszek do pieczeni), cukier, mleko oraz dodatki nadające lub podkreślające konkretny smak (przyprawy, ziarna, suszone owoce). W zależności od rodzaju użytej mąki pieczywo można podzielić na pszenne, żytnie, mieszane oraz bezglutenowe, czyli wypiekane z mąk pozyskiwanych m.in. z ryżu, kukurydzy, gryki, komosy czy tapioki.
Pieczywo (zwłaszcza pełnoziarniste) jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz błonnika wspierającego prawidłową pracę układu pokarmowego. Zawiera również nieco białka, tłuszczu, witamin z grypy A i B, a także liczne makro- i mikroelementy (potas, magnez, fosfor, wapń, sód).
Tortilla i inne najpopularniejsze pieczywa świata
Pachnąca rozmarynem focaccia, chrupiąca bagietka, delikatna tortilla – w każdym zakątku świata pieczywo jest przygotowywane i spożywane w nieco inny sposób. Popularny w Europie chleb po pokrojeniu na kromki wraz z wybranymi dodatkami tworzy nieraz wielopiętrową kanapkę. Hinduskie chlebki naan doskonale nadają się do zbierana z talerza gęstego sosu lub aromatycznych past bazujących na roślinach strączkowych (hummus). Uwielbiane w krajach Bliskiego Wschodu placki pita mają w środku specjalną kieszonkę, umożliwiającą nadziewanie mięsem i warzywami, a znana z kuchni meksykańskiej tortilla jest podstawą wielu znakomitych dań takich jak wrapy, tacos albo niezwykle aromatyczna quesadilla.
Jak przechowywać pieczywo?
Najpopularniejszym miejscem do przechowywania pieczywa jest kuchenna szafka lub chlebak – niewielki, zamykany pojemnik z otworami zapewniającymi właściwą cyrkulację powietrza. Aby chleb jak najdłużej zachował świeżość, najlepiej owinąć go w lnianą ściereczkę lub włożyć do papierowej torby, co zapobiegnie pojawieniu się pleśni. W okresie letnim, kiedy na zewnątrz panuje upał, pieczywo na zakwasie i pełnoziarniste można przechowywać w lodówce, co trochę spowalnia proces czerstwienia lub psucia. Dobrym sposobem na zachowanie świeżości pieczywa przez dłuższy okres jest zamrożenie w szczelnym, najlepiej foliowym opakowaniu chroniącym je przed aromatem innych potraw.