Pozostałe

Urządzenia i akcesoria do restauracji – must have na lato!

Latem każda restauracja czy cukiernia powinna serwować zimne napoje i mrożone koktajle, a także lody i inne desery. Z kolei wydawane dania muszą być świeże, dlatego kluczowe znaczenie w sezonie wakacyjnym ma jakość i wydajność urządzeń znajdujących się na wyposażeniu lokalu. Podpowiadamy, co jest niezbędne w tym biznesie, by dobrze prosperował.

Kostkarka do lodu

Dobrej jakości i solidnie wykonana profesjonalna kostkarka pozwala na szybkie przygotowanie kostek lodu do różnych napojów, m.in. koktajli lub kawy i herbaty mrożonej. Jej zaletą jest wysoka wydajność, dzięki czemu sprawdza się w restauracjach, barach i innych lokalach typu fast food. Kruszarka do lodu czy kostkarka pozwoli szybko uzyskać kostki lodu albo kruszony lód, który stanowi ważny składnik wielu napojów – głównie drinków.

Urządzenie jest godną polecenia alternatywą dla tradycyjnych pojemników, pudełek czy woreczków na lód. Należy je najpierw napełnić wodą, a potem umieścić w lodówce lub zamrażarce. Jednak w warunkach restauracyjnych może to być dość uciążliwe. Kostkarka do lodu jest dużo wygodniejsza w codziennym użyciu i zdecydowanie skraca czas oczekiwania na lód.

Grille gastronomiczne

Wiele restauracji oferuje dania z grilla – mięsa, ryby, warzywa, sery czy owoce. Wydajny grill to podstawa takiej działalności, dlatego zainwestuj w niego. Będzie to must have, jeśli dodatkowo dysponujesz ogródkiem lub tarasem dla gości. Wybór modeli jest ogromny – zwróć uwagę na jego moc, wielkość, jakość wykonania, wydajność oraz rodzaj. Może być m.in. gazowy lub węglowy.

Szafy chłodnicze lub mroźnicze

Szafy, komory i inne urządzenia służące do chłodzenia i mrożenia żywności są niezbędne zawsze, przez cały rok. Jednak latem trzeba na nie i na kwestię przechowywania produktów spożywczych zwrócić jeszcze większą uwagę. Żywność musi być świeża i powinna zachować jak najdłużej swoje wartości – zarówno odżywcze, jak i smakowe.

Blendery i miksery profesjonalne gastronomiczne

Odpowiednie do przyrządzenia zup kremów, chłodników i koktajli na bazie owoców oraz mleka lub jogurtów, a także musów owocowych do deserów lub nadzienia do naleśników i placków. Wszechstronne maszyny przydadzą się przez cały rok, ale latem będą używane codziennie do przygotowania napojów i smoothie.

Dobre urządzenie barowe powinno być zatem przede wszystkim wydajne, mocne i szybkie – zwróć uwagę m.in. na obroty i jakość wykonania. Profesjonalne blendery często są wyposażone w sprzęgło do zastosowań komercyjnych, dzięki czemu masz pewność, że posłużą przez długi czas.

Similar Posts