Kulinaria

Peany na cześć, czyli jak przygotować ten wakacyjny smakołyk?

Gofry to ulubiony wakacyjny smakołyk sprzedawany w miejscowościach wypoczynkowych nad morzem, jeziorami czy w górach. Powinny być chrupkie, lekko przyrumienione, nie za słodkie. Zazwyczaj posypywane cukrem pudrem, podawane z owocami, bitą śmietaną czy tradycyjnym dżemem. Każdy ma swój ulubiony smak i sposób podania. Nie trzeba jednak wyjeżdżać z domu, by zjeść pyszne gofry. Wystarczy kupić gofrownicę, by cieszyć się smakiem tego smakołyku niemal codziennie. Sprzęt do robienia gofrów nie jest drogi, za 100 zł możemy kupić dobrej jakości, nie zajmuje też zbyt dużo miejsca w kuchni.  Co dalej? Należy znaleźć dobry przepis i kupić składniki, które pozwolą nam przygotować smaczne gofry.

Jak przygotować samodzielnie gofry?

Przygotowanie gofrów jest bardzo proste, trochę przypomina  ciasto na naleśniki. Do 250 gram mąki należy dodać proszek do pieczenia ( około 1,5 łyżeczki), szczyptę soli, cukier puder ( 2 łyżeczki, można nieco więcej, jeśli chcemy, by gofry były bardzo słodkie) oraz 1 łyżkę cukru waniliowego. Do tych składników należy wbić 2 jajka, dolać 330 ml mleka i dodać masła ( 125 ml) lub oleju. Zdecydowanie polecam masło, gofry smakują i pachną nieziemsko. Całość należy wymieszać lub skorzystać z miksera. Tak przygotowane ciasto można przelać do gofrownicy. Należy to robić powoli i pilnować, by gofry nie przyrumieniły się za bardzo. Jest to dość czasochłonne, bo gofrownica ma zazwyczaj tylko dwa otwory i równocześnie można przygotować tylko dwa gofry.

Z czym podawać gofry?

Każdy lubi gofry z czymś innym. Jedni uwielbiają z puszystą bitą śmietaną, jeszcze inni tylko z owocami. Śmietanę należy ubić nieco wcześniej i wstawić do lodówki. Polecam konfitury domowej roboty. Są zdrowe i smakują wybornie, szczególnie z truskawek i czerwonej porzeczki. To mój numer jeden tego lata. Gdy gofry wyłożymy z gofrownicy należy chwilę odczekać, żeby ostygły. Nie można od razu nakładać śmietany czy konfitur. Po 5 minutach nadal będą świeże i chrupkie. Wówczas można nałożyć na smakołyk ulubione dodatki. Gofry można podawać na śniadanie, ale też na słodki podwieczorek. To doskonała alternatywa dla słodyczy ze sklepu. Ciasta można zrobić mniej lub przechować w lodówce do dnia następnego.

Jak się okazuje, smak wakacyjnych gofrów można odtworzyć w zaciszu własnego domu i przedłużyć kulinarne szaleństwa. A że są dość kaloryczne? Wystarczy godzinny, intensywny spacer lub wycieczka rowerowa, by spalić kalorie i poprawić samopoczucie. Bo nic tak nie poprawia nastroju, jak świeże maślane gofry z pudrem cukrem. Warto przekonać się o tym samemu. Jeśli jednak nie masz w domu składników na gofry, to wypróbuj inne proste pomysły na szybki deser. Smacznego.

Similar Posts