Pozostałe

Źródło energii, czyli czekolada dobra na wszystko

Słodkości należy jeść w optymalnych ilościach. Nie trzeba się nimi zajadać każdego dnia, ale nieco rzadziej. Dzięki temu każdy będzie w stanie dostrzec ich urok, ale przede wszystkim smak. Wśród takich najpopularniejszych łakoci wymienić można czekoladę. Nic chyba nie jest w stanie przebić czekolady, która ma różne smaki. Nie brakuje osób, które zgodnie twierdzą, że czekolada jest dobra na wszystko. Może nie każdy wie, ale jest ona doskonałym źródłem energii. Nie warto więc przed nią tak często uciekać.

Czekolada ręcznie robiona

Jak już było mówione – czekolada jest dobra na wszystko. Nawet na prezent. Ale nie taka byle jaka, która zostanie zakupiona w pierwszym lepszym dyskoncie. Lepiej postawić na coś zdecydowanie lepszego. Czekolada ręcznie robiona, która wykonywana jest przez prawdziwych rzemieślników z pracowni artystycznych, którzy wkładają całe swoje serce w proces tworzenia. Takim czekoladom można się przyjrzeć (i kupić) na stronie https://www.art.sarzynski.com.pl/oferta/czekolada. Kształty takich czekolad mogą być różne. Małe, duże, z dodatkami (na święta np. z kawałkami pierników), są w stanie sprostać oczekiwaniom wielu osób. Mogą być dodatkiem do prezentu, ale też stanowić jego główny punkt. Wszystko uzależnione jest od potrzeb, ale można być pewnym tego, że taka czekolada na pewno wywoła uśmiech na twarzy niejednego obdarowanego. Będzie znaczyć o wiele więcej niż taka czekolada, która zostanie kupiona w zwykłym sklepie.

Czekolada dla zdrowia

Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że podstawą każdej czekolady, bez względu na smak, są ziarna kakaowca. Ale już nie każdy wie, że to właśnie one są bogatym źródłem polifenoli. To one wykazują działanie przeciwzapalne, jak również przeciwutleniające. Ich obecność wpływa na zmniejszenie liczby wolnych rodników. Trzeba bowiem mieć świadomość, że to właśnie wolne rodniki doprowadzają do kumulacji stresu, przez co można się źle czuć. Wolne rodniki odpowiedzialne są także za szybszy proces starzenia się skóry. Jak więc widać, jedząc czekoladę, można więc zadbać o własne zdrowie.

Skoro już o polifenolach mowa, to trzeba również wspomnieć o tym, że ich obecność zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Parkinson i Alzheimer to dwie takie choroby, które pozostawiają trwałe ubytki. Można z nimi walczyć także jedząc czekoladę. Może kilka kosteczek każdego dnia będzie w stanie pozytywnie wpłynąć na procesy myślowe i samopoczucie przez bardzo długi okres.

Czekolada i endorfiny

Teraz każdy pewnie przypomni sobie taki moment, kiedy miał dość wszystkiego i wszystkich. Dużo stresu w pracy, czy też w szkole. Nieudane zakupy, czy też w ogóle zła pogoda. Te oraz wiele innych czynników są w stanie sprawić, że samopoczucie psychiczne nie należy do najlepszych. Co w takim przypadku się robi?

Sięga po czekoladę. Nikt nie wie dlaczego, ale już nawet mały gryz czekolady z ulubionymi dodatkami powoduje wystrzał endorfin. Tych, które są w stanie pozytywnie wpłynąć na samopoczucie psychiczne. W końcu nie na darmo mówi się, że czekolada jest dobra na wszystko. Także na poprawę humoru. Warto więc korzystać z jej obecności.

Przy czym warto dodać, że należy stawiać na czekoladę jak najlepszej jakości. Te, które są ręcznie wykonywane w pracowniach artystycznych są bardzo dobre. Te na sklepowych półkach pod względem jakości mogą budzić wątpliwość. Lepiej więc postawić na jakość – tym bardziej że to właśnie dzięki takim łakociom będzie można zadbać o siebie, ale także o osoby bliskie i najmłodszych członków rodziny.

 

Similar Posts